Ароматерапия
Home
//
Новини
//
Ароматерапия


КАКВО Е АРОМАТЕРАПИЯ И КАК ВЪЗНИКВА?Термина "ароматерапия" в буквален превод означава „използването на миризма като лекарство“. Термина е въведен за първи път от френския химик д-р Рене M. Гатерфос през 1928. Той изследвал етеричните масла, като потенциални компоненти на козметични продукти. Проучвайки ги, той разбира за антисептичните им свойства. Един ден, докато работил в лабораторията си, станала лека експлозия която изгорила ръката му. В бързината, той я пъхнал в буркан с лавандулово масло който бил наблизо. Изгорената част от ръката му се възстановила много бързо, без да се възпали и без белези.
Гатерфос силно се заинтригувал от удивителните свойства на етеричните масла. Започнал да ги използва при пациентите си във военните болници и резултатите били впечетляващи при използването на етерични масла от лайка, мащерка, лимон. Те имали не само антимикробно действие, но в същото време ускорявали заздравителния процес на рани и изгаряния. През 1928 година той публикува книгата си „Ароматерапия“ в която пише: "... лекарите и химиците бяха изумени от разнообразието от аромати, които могат да се използват за медицински цели, както и огромно разнообразие от техните химични функции. В допълнение към неговите антисептични и антимикробни свойства, те имат антитоксично и антивирусно действие, имат мощен, вълнуващо енергиен ефект при лекуване на рани. В бъдеще, тяхната роля ще се увеличи. "
Това пророчество е изпълнено. Работата на редица изследователи е допринесла за това. Д-р Г. Валн, вдъхновен от творчеството на Гатерфос, използва етерични масла като антисептици за лечение на рани по време на Втората световна война, както и в борбата срещу туберкулозата, диабета, рака и други сериозни заболявания. През 1964 г. доктор Валн обобщава изследванията си в книгата "Ароматерапия", която се е превърнала в наръчник на съвременната ароматерапия.

За развитие на ароматерапията голяма заслуга има и австрийският биохимик и козметик Маргарет Мауру. Тя, в периода от 1940 година до смъртта си през 1968 година е публикувала две книги, лекции по темата, създала е ароматерапевтични центрове в Париж, Швейцария и Англия. Тя използвала ароматерапията при масажи, имала индивидуален подход към всеки пациент.
В днешно време в Европа и Америка, ароматерапията е изключително популярна. Всеки спа център предлага подобни арома услуги– масажи, вани, бани и др.
Ароматерапията се основава на принципа, че чувствителните клетки и рецепторите на лигавицата на носа веднага възприемат миризми и предават информация на нервната система. Етеричните масла също оказват въздействие върху енергийната черупката на един човек. Молекулите на етерични масла усилват действието на химикалите от 4 до 10 пъти!

КОГА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА?Различни етеричните масла могат да се използват в следните случаи:
-за стимулиране на умствените способности и паметта
- за неутрализиране на неприятни миризми
-за прогонване на насекоми като комари и др.
-за пречистване на духа от лоши мисли, страх, тревожност, агресия, алчност, завист, несигурност и др)
-за страдащи от безсъние
-за подобряване на работоспособността
-за създаване на благоприятна атмосфера за отдих и почивка
-за предпазване от вирусни заболявания
-за подобряване на сърдечната дейност
-за стимулиране на репродуктивната система
-за повишаване на имунитета
-за облекчаване на болки и възстановяване след тежки натоварвания

За разлика от други методи за лечение, ароматерапията е изключително приятен метод. Ароматерапията може да се прилага като вани, масажи, инхалации. Тя може и да е допълнение към традиционно лечение. Предимствата на ароматерапията са много. Тя не може да доведе до пристрастяване и не отслабва имунната система, за разлика от много медикаменти.
Ароматерапията лесно може да се практикува в домашни условия.
Ароматерапевтиците вярват, че вдишването на вещества в правилните пропорции може да лекува повечето от така наречените болести на цивилизацията - синдром на хроничната умора, сърдечно-съдови заболявания, синдром на пост-стрес и др. Миризмите имат пряко влияние върху хормоналната и централната нервна система, която регулира дейността на кръвоносните съдове и отговаря за ритъма на жизнените процеси на организма. Чрез ароматерапия можем не само да се отървем от безсънието и стреса, но и да се нормализираме собственият си биоритъм.
Засега почитателите на ароматерапията са на различно мнения как трябва да се прилага тя, някои смятат че е достатъчно само и единствено вдишване, докато други смятат трябва се приема и през кожата посредством масажи и вани. И при двата варианта компонентите на маслата навлизат в организма, независимо от вида на процедурите.

Ако желаете да се запознаете по-обстойно с ароматерапията, лечебното и козметично действие на етеричните масла, видовете ароматни растения, рецепти при различни неразположения, можем да ви изпратим по e-mail абсолютно безплатно , в електронен вариант книгата „Наръчник по ароматерапия“ на Румяна Денкова и Веселин Денков. За целта заявете желанието си на e-mail: office@spadesign.bg
Етикети: