SPA история
Home
//
Новини
//
SPA история

Същността на произхода на думата СПА


Същността на произхода на думата СПА (SPA) e противоречива. Има три основни теории за значението на термина СПА.

1. От латински Санитас Про Аква ( Sanitas Pro Aqua) което в превод означава - здраве чрез вода.

2. Втората версия за думата СПА идва от английски Sauna Pool Area - Зона със сауна и басейн.

3. Третата интерпретация на думата СПА идва от името на белгийския град Спа. Според много енциклопедии и речници, именно от известния европейски курорт възниква термина СПА. Курортът е известен с лечебните си процедури с термални води.

В днешно време международната концепция за термина СПА (SPA) се свързва с възстановяване на здравето, младостта и красотата благодарение на водата. В последно време освен водата, се използват и множество други природни блага.
Разбира се, освен в белгийския град СПА, минерална вода за лечение и рехабилитация използва и на много други места.

Херодот и Хипократ в развитието на СПА


Още преди много години, 500 години пр. Хр. гръцкият учен и философ Херодот е създал методология за използване на минералната вода за лечебни цели.
Малко по-късно, добре известният лечител Хипократ споменава в писанията си за ползите и удивителните свойства на морето, солта и речната вода. Така възниква балнеологията- раздел на медицинската наука, която изучава произхода и физико-химичните свойства на минералната вода. Балнеологията може да се приеме като лечебен метод родител на съвременното СПА.

Римската баня - съвременния Спа център


След Хипократ, римляните още повече са развили лечението със вода. Въоръжени с опита на гърците, те създали подходящи условия, големи сгради с много помещения наречени бани, които са станали не само място за къпане, а за цяла гама от процедури (изцеление и подмладяване). Баните в крайна сметка се превърнали в нещо клуб, където можело да хапне и пийне, да се проведат важни срещи, да се обсъдят различни теми и т.н. Разбира се това удоволствие било достъпно само за богатите римляни, които били обслужвани от своите роби. Римските бани до голяма степен се доближават до съвременните спа центрове. Те се състояли от Аподитериум, стая в която римляните се събличали, съблекалня, Калидариум – помещение с висок таван и малък басейн (вана) с гореща вода, Палестра – стая за физическо натоварване – отговаря на днесшния фитнес, Тепидариум – приятно топло помещение за къпане, масажи и почивка, освен това там се извършвали и козметични процедури като депилация и др. Лакониум – отговаря на днешните сауни. Фригидарий – студена стая с топли минерални басейни. В фригидариума имало специална програма с артисти, танцьори, музиканти, поети забавлявали посетителите. Там се пиело вино и се хапвало вкусна храна.

Нашата планета Земя е богата на природни лечебни извори, така че приноса в развитието на СПА като науката за здравето и красота имат всички народи по цялото земно кълбо. Според народните възприятия, култура, особеностите на пребиваване, традиции, обичаи и обреди са се появили различни методи и начини за използване на водата и природните блага като лечебно средство. Освен известните Руска баня, Финландска сауна, Турска парна баня ( Хамам), Японска баня (Офуро) съществуват още много видове „бани“ за въздействане на тялото с вода и не само. Освен вода се използват и множество билки, корени, кал, глина, масла и др.

Още за СПА


СПА е модерното име за процедурите, методите и инструментите които съществуват за поддържане, подмладяване, пречистване и възстановяване на организма, които дълго време са били използвани от човека, буквално от векове. Концепцията за спа днес, включва използването на морето, топлинна, прясна вода или минерална вода, морски водорасли, билки, кал, масла и екстракти, и обхваща всички видове къпане и затопляне на тялото, фитнес програми съчетани с масажи, йога, медитация и т.н.
Що се отнася до дизайна на модерният СПА център, експертите смятат, че в днешно време, човек повече от всякога се опитва отново да се върне към природата, поради което все повече се избират естествени материали като дърво, камък и т.н. По изкуствен начин се пресъздават пещери и езера, изкуствен микроклимат , доближавайки ни възможно най-близко до природата.

Спа Дизайн България е лидер в изграждането на СПА центрове в България.

Големият опит който имаме, екипът от проектанти, дизайнери, креативността и желанието ни за развитие ни помагат да създаваме уникални и неповторими Спа центрове, а не Спа центрове серийно производство. Поемаме цялата работа – проектиране, дизайн, изграждане, оборудване, облицоване и т.н.
Именно заради това „ Спа Дизайн България“ ЕООД е наградена за СПА фирма на годината за 2012 г. в Кюстендил и 2014 г. в Лондон.
Етикети: