Изграждане на басейни

Изграждане на басейни

»
»
Изграждане на басейни

Защо да ни се доверите?

Ние в Спа Дизайн България следваме добре установени стандарти на работа при изграждането на басейните за нашите клиенти, за да бъдат съобразени всички важни фактори. Създаването на индивидуален дизайн изисква задълбочен разговор с бъдещия собственик за неговите предпочитания , цели и изисквания. Следва детайлно проучване на терена и мястото, където ще се изгражда басейнът, за да бъдат спазени строителните наредби за изграждане на басейни и други водни съоръжения.

За цялостното изграждане на басейни с високо качество фирма Спа Дизайн България разполага с екип от специалисти дизайнери, проектанти, инженери, ел. и ВиК специалисти.

Свържете се с нас, ако имате желание да имате собствен басейн.

Стоманобетонните басейни безспорно са най-здравите и с най-дълголетните басейни. Друго тяхно предимство е широкия спектър от дизайнерски решение, многообразните форми, размери и дълбочини.

За изграждането на стоманен басейн е необходимо да има проект. Едва след това се преминава към строителството му. То се извършва на няколко етапа, в съответствие с одобрения план и календарен график на работата. Материалите които се използват, цимента, армировъчната мрежа и т.н. са с високо качество, за да се избегнат в бъдеще течове и други проблеми. Препоръчително до басейна да има възможност за достъп на тежки земекопни машини. Ако няма, тогава се работи с ръчни инструменти.


Освен стандартния начин за изливане на корито, Спа Дизайн България ЕООД предлага строителство на басейни и  с торкрет бетон. При този метод, наречен още пръскан бетон, не се правят кофражи. При торкретирането армирана мрежа директно се пръска с бетон. Бетонът е с много по-ниско съдържание на вода и много по-високо качество. Повече информация може да намерите тук ИЗГРАЖДАНЕ С ТОРКРЕТ БЕТОН


Етапите на строителство на стоманобетонни басейни с кофражи и армировка

Етапи на строителство на стоманобетонни басейни:

Изкоп на басейн

Изкоп

Прави се изкоп за басейна, в който ще се излее бетоновата чаша. Възможно е при изкопните работи да се стигне до подземни води. В този случай е необходимо да се направи специална дренажна система.

Външна изолация на басейн

Външна изолация на басейн

Външна изолация има способността да задържа топлината. Поради това се използва за минимизиране на топлинната загуба. За такава изолация в днешното строителство се използват материали като полистирол, пяна и др.

Армировка на басейн

Армировка на басейн

Арматурата е необходима за да направи по-издръжлив басейна, за да може да устои на напора на водата.

Кофраж на басейн

Кофраж

Следващата стъпка е изграждането на кофраж.

Пълнене на басейн с бетон

Пълнене на басейна с бетон

В този етап се изливат стените на басейна от бетон.

Нанасяне на мазилка по повърхността на басейн

Нанасяне на мазилка по повърхността на басейна

Дъното и стените на басейна се мажат с водонепропусклива мазилка.

Поставяне на елементи за вграждане

Поставяне на елементи за вграждане

В стените се оставят отвори, които са предвидени за вливни дюзи, скимери, сифони и др.

Хидроизолация на басейн

Хидроизолация на басейна

Един много важен етап от изграждането на басейн е неговата хидроизолация.

Облицовка на басейн

Облицовка на басейна

От облицовката на басейна зависи до голяма степен неговия външен вид.

Най-популярните варианти за облицовка са стъклокерамика (стъклокерамични плочки, мозайка), клинкерни плочки и PVC фолио.

Най-разпространена е облицовката със стъклокерамични плочки. Стъклокерамичните плочки не пропускат вода, (коефициента на пропускане на вода на стъклото е нула), устойчиви са на различни химикали и препарати за басейни като хлор, алгицид, флокс, течен кислород. Избора на цветове и цветни миксове е голям. Също така има множество възможности за различни фризове и пана които могат да „разчупят“ външния вид на басейна и от обикновен семпъл басейн да го превърнат в по-атрактивен и запомнящ се.

Клинкерни те плочки или накратко клинкер, са плочки изработени от огнеупорна глина, изпечени при висока температура. Това има дава свойството на гранит. Безспорно клинкерът е продукт с несравнима сила и издръжливост. Клинкерните плочи са и водонепропускливи, което ги прави най-добрият избор за облицовка на басейни. Има специални клинкерни плочки за борд с ръб за захващане, плочки с не хлъзгащо покритие за стълби, различни плочици за ъгли и други. Всички тези плочки придават красив и завършен вид на басейна. Единствения недостатък на клинкера е по-високата цена в сравнение с другите видове облицовки.

PVC фолио за басейни – представлява фолио от здрав материал с голяма якост, еластичност, водонепропускливост. Предимство е бързото му поставяне и сравнително ниската цена. Недостатъците на PVC фолиото са че няма богата гама от цветове. В повечето случаи цветът на фолиото варира от свeтло син до тъмно син. С времето цветът избледнява. Местата на които се застъпват отделните парчета фолио са видими и не красиви. Фолиото е податливо на механични повреди.

Монтиране на оборудване на басейн

Монтиране на оборудването

Към всеки басейн трябва да се построи малко техническо помещение, в което да са поставени филтъра и помпата на басейна, ел. таблото за управление, както и допълнителното оборудване като дозаторни помпа, система за дезинфекция на водата и т.н. Най-често това помещение се изгражда в непосредствена близост до басейна, под земята.

За повече информация прегледайте и страницата оборудване на басейни.