Изисквания  за сертифициране на СПА

Изисквания за сертифициране на СПА

»
»
Изисквания за сертифициране на СПА


Новите изисквания и условия за сертифициране на СПА центрове


Доскоро всеки хотел разполагащ със сауна и басейн се рекламираше като Хотел със СПА център или СПА хотел. След излизане на новата наредба за сертифициране на СПА центровете това се променя и за да може един хотел законно да се рекламира като СПА хотел, трябва да отговаря на различни изисквания. Тези изисквания са подробно описани в " Наредба за Условията и реда на сертифициране на "Балнеолечебен ( медикъл спа ) център", "Спа център", "Уелнес център" и "Таласотерапевтичен център".

В наредбата са упоменати условията и реда за сертифициране и минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване и услуги за получаване на сертификат. Представяме Ви част от наредбата в съкратен вариант.

Видове центрове


Според условията и услугите които предлагат, доскоро наричаните под общо име " СПА центрове" се разделят на четири вида:
- Балнеолечебен (Медикъл СПА) център
- СПА център
- Уелнес център
- Таласоретапевтичен център.


Към балнеолечебен (медикъл спа) център се причисляват тези центрове, които предлагат здравни процедури с минерална вода или кал, терапевтични програми, осъществяване на диагностика, лечение, рехабилитация и профилактика.

СПА центровете са тези в които се прилагат процедури използващи вода (минерална, изворна, морска или др.) - класически или нетрадиционни, целящи подмладяване, разкрасяване, психично и физическо здраве, релакс и антистрес.

В Уелнес центровете с помощта на природни лечебни и холистични средства се предлагат процедури и ритуали с цел физическо, емоционално и духовно здраве, също така антистрес, разкрасителни и други процедури и ритуали, като използването на вода не е задължително за разлика от Балнолечебните и СПА центровете.

За Таласотерапевтичен център се счита този в който се използва морска вода и/или производни продукти, кал и т.н. Целта на процедурите ( традиционни или нетрадиционни) е възстановяване на физическото и психическото здраве на посетителите, също така подмладяване и разкрасяване.

Ние от СПА ДИЗАЙН БЪЛГАРИЯ можем да Ви помогнем за сертифицирането на вашият СПА център в един от четирите гореизброени - "Балнеолечебен ( медикъл спа ) център", "Спа център", "Уелнес център" и "Таласотерапевтичен център"), спазвайки всички задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване. Можем да Ви бъдем полезни и при изграждането на нов център, като поемем цялата работа - проектиране, дизайн, изграждане, оборудване, облицоване и т.н.

Минимални изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване и услуги за получаване на сертификат


Балнеолечебен (медикъл спа) център


Балнеолечебен (медикъл спа) център се изгражда съгласно ЗЛЗ (закон за лечебни заведения) и стандарта по ФРМ (Физикална и рехабилитационна медицина) като отделен център или прилежащ към хотела, заемащ минимум 20 % от неговата застроена площ. При използването на минерална вода е необходимо разрешително.

Центърът трябва да включва:
- Закрит басейн с минимални размери 10 на 4 метра, обезопасен - плочките около басейна да са с нехлъзгащо покритие, преливния улей, стълбите и местата за влизане и излизане да са в изправност, в басейна да има възможност за придържане.
- Водолечебна секция включваща минимум едно от изброените - терапевтичен басейн, лечебна вана, хидромасажна вана, тангенторна вана или др.
- Термотерапевтична секция със суха топлина един брой и влажна топлина също един брой по избор. Към термотерапевтична секция със суха топлина спадат финландска сауна, инфраред сауна, билкова сауна и други сауни. Под сауна е прието помещение с ниска влажност и температура над 60 градуса Целзий. Към секция с влажна топлина са парна баня, турска баня, римска баня и други подобни.
- Помещение за контрастни процедури. Балнеолечебният център трябва да притежава минимум един вид контрастна процедура - контрастен душ, шоков басейн, ледена стая, душ Виши, Кнайп пътека или др.
- Зона Релакс в която да е тихо и спокойно, да има приятна нежна музика, помещението да с е комфортна температура.
- Информационна табела. Наличието на информационна табела е задължително, в нея са посочени показателите на водата, показания и противопоказания.

Освен изисквания към изграждането, има изисквания към обслужването, предоставяните услуги и професионална квалификация.
- Обслужването трябва да е съгласно стандарта по ФРМ
- Услугите се предоставят съгласно стандарта по ФРМ. Дава се подробна информация за всички пакети и услуги които се предлагат, след приключване на дадена терапевтична програма се издава заключителен лист на клиента. Качеството на услугите които се предлагат трябва да отговарят на ISO 9001,18001. При необходимост, трябва да се осигури лекар до 8 минути. Задължително е и постоянното присъствие на обслужващ персонал, към който клиентът да може да се обърне при нужда или възникнал въпрос. Всички указания за работа, безопасност и др. трябва да са на български език.
- Изисквания към професионалната и езикова квалификация на персонала. Лечебната дейност да се води от лекар по ФРМ. Управителят трябва да е с подходящо Висше образование с минимум 3 годишен опит в подобен център за лечение, възстановяване и рехабилитация, както и минимум един чужд език. Медицинските и немедицински специалисти със висше образование и един чужд език - лекар, кинезотерапевт, рехабилитатор, мед сестра, масажист. Тези получили образованието си в лицензиран център - изпълнител термални процедури, здравен асистент, също с един чужд език. За спасителят е достатъчно средно образование, правоспособност за изпълнение на длъжността и един чужд език. За рецепционист - средно образование, професионална квалификация и един чужд език.

СПА център


Спа центърът трябва да е самостоятелен център или да заема 20 % от прилежащата площ на хотела. При използването на подземни минерални и изворни води са необходими разрешителни. СПА центърът трябва да включва:

- Закрит (вътрешен) басейн с минимална дълбочина 1,20 метра и размери минимум 4 метра на 10 метра. Различията в дълбочините на басейна трябва да са ясно обозначени по ръбовете, стълби и перила са необходими в най-плитката и най-дълбоката част на басейна, пространството около басейна ( 2 метра) трябва да е с антислип плочки против подхлъзване. Монтирането на трамплини и бликчета за скачане са забранени. Задължително е наличието на два спасителни пояса и въже с дължина 1,5 х дължината на басейна, поставени на видно място. Също така задължително е наличието на медицински комплект за оказване на първа помощ и табели с правилата на безопасност и характеристиките на водата - температура и др. Съблекалните, душовете и тоалетните (за мъже, жени и за хора с намалена подвижност) не трябва да са на по-голямо разстояние от 60 метра.
- Водна секция по избор - терапевтичен басейн или вид вана (хидромасажна, тангенторна, аеромасажна, класическа или др.)
- Суха високотемпературна секция. Към нея трябва да се предвидят душове, тоалетни и място за почивка. Към сухата високотемпературна секция влизат всички видове сауни (финландска, инфраред, био, ловна, арома, билкова и др.) като размерът й трябва да е минимум 4 кв.м. задължително е в Спа центърът за има минимум една сауна. Повече за видовете сауни може да намерите СПА и Уелнес / сауни
- Влажна високотемпературна секция. Включва парна баня, турска баня (хамам), Египетска баня (расул) или друго помещение с висока влажност и температура 40 - 50 градуса Целзий. Необходимо е поне едно от изброените помещения да присъства в Спа центърът.
- Помещение за контрастни процедури - едно или повече от изброените. Малък басейн с температура около 10 градуса (шоков басейн), Контрастен душ, шоково ведро за заливане със студена вода, Ледена стая с температура 2-10 градуса Целзий, Снежна стая с лед и сняг с минусова температура, приключенски душове, душ Виши и др.
- Зона Релакс - трябва да е на тихо и спокойно място, да има тиха и приятна музика, с удобни подгряващи се лежанки или шезлонги, не дразнеща светлина и миризма и приятна атмосфера.
- Кабинети за процедури - минимум три стаи за масаж и едно козметично студио.
- Фитнес. Фитнесът да е оборудван с кардио уреди, шведска стена, гири, топки, въжета и т.н.
- Рецепция. Трябва да е достатъчно голяма и удобна според броя посетители, да има списъци и табла с предлаганите услуги, кратко тяхно описание, времетраене и цени.
- Съблекални. Съблекалните задължително да притежават сешоар, огледала, душове, тоалетни, шкафчета които се заключва. Да са облицовани с плочки които лесно се почиства и дезинфекцират. В мокрите зони плочките да са антислип.

В СПА центъра трябва да има отоплителна инсталация, в кабинетите за процедури - климатична с възможност за индивидуално настройване на температурата по желание на посетителя. Също телефонна, озвучителна (за общите части на Спа центъра), вентилационна ( в санитарните помещения).

В изискванията към обслужването влизат посрещане от рецепционист, запознаване със Спа центърът, предоставяне на ключ за шкафче, кърпа и т.н., след извършаване на СПА процедурата/процедурите изпращане.
Всички части на Спа центърът трябва да са чисти, дезинфекцирани, помещенията да са с добра климатизация, вентилация, осветление и т.н. Басейните да отговарят на хигиенните изисквания.

Към предоставяните услуги (ритуали, програми, процедури, пакети) трябва да се представи информация за методите и въздействието им върху клиентите. Качеството на услугите трябва да покриват ISO 9001, 18001. Необходимо постоянно присъствие на персонал, към когото да се обръщат клиентите при проблем.
Изискванията към професионалната и езикова квалификация на персонала са същите както при балнеолечебните центрове.


Уелнес център


Уелнес центърът се изгражда или като самостоятелен център или като част от мястото за настаняване, като заема минимум 20 % от застроената площ. Трябва да включва:

- Суха високотемпературан секция. Един вид от изброените - финландска сауна, арома сауна, кварцова сауна, био сауна, билкова сауна, ловна тиролска сауна, руска баня или др.
- Влажна високотемпературна секция. Един вид от изброените - класическа парна баня, арома парна баня, турска баня, египетска баня или друго от същата категория.
- Помещение за контрастни процедури - контрастен душ, приключенски душ, шоково ведро, шоков басейн, ледена кабина или друго от същата категория.
- Релакс зона. Изискванията за релакс зоната са същите като балнеолечебните и спа центрове.
- Стаи за извършване на процедури - Задължително е наличието на минимум два масажни кабинета и едно козметично студио.
- Фитнес
- Рецепция
- Съблекални оборудвани с сешоари, огледала, тоалетни, душове, заключващи се шкафчета.

Условията за отоплителна, климатична, телефонна, озвучителна и вентилационна инсталация са същите като изискванията за Спа центровете. Изискванията към обслужването, предоставените услуги, професионалната и езикова квалификация са същите, каквито са изискванията са сертифициране на СПА център.

Таласотерапевтичен център


Изгражда се съгласно ЗЛЗ (закона за лечебните заведение) и стандарт по ФРМ (Физикална и рехабилитационна медицина), заемащ минимум 20 % от мястото за настаняване или изграден като самостоятелен център. При използването на минерални води за нуждите на центъра за необходими разрешителни по реда на Закона за водите. Таласотерапевтичният център трябва да включва:
- Басейн, закрит, с размери не по-малки от 10 на 4 метра, обезопасен.
- Водолечебна секция - терапевтичен басейн и/или лечебни вани, тангенторна, хидромасажна, класическа, за калолечение - 4 бр.
- Термотерапевтична секция - както при балнеолечебните (медилъл спа) центровете - един вид със суха топлина и един вид с влажна топлина.
- Помещение за контрастни процедури - минимум един вид
- Релакс зона

Изискванията към обслужването за съгласно Стандарта по ФРМ. Необходимо е на клиентите да се дава достатъчно информация за предлаганите процедури и услуги, използваните методи, основните характеристики на водата, след приключване на терапевтичните програми да им се издаде заключителен лист. Изискванията към професионалната и езикова квалификация на персонала е същата както при балнеолечебните ( медикъл спа) и спа центрове.

Важно


Само центрове със съответният сертификат ще могат да използват абривиатурата СПА и обозначенията "Балнеолечебен ( медикъл спа ) център", "Спа център", "Уелнес център" и "Таласотерапевтичен център" и да предоставят услуги под наименованията "балнеолечебни", "таласотерапевтични", "уелнес", "спа" и др. в реклами, брошури, интернет и т.н.

Минималните задължителни изисквания са описани в Приложение 1, Приложение 2, Приложение 3 и Приложение 4 от наредбата.

Наличието на тези изисквания са основание за получаване на сертификат за "Балнеолечебен ( медикъл спа ) център", "Спа център", "Уелнес център" и "Таласотерапевтичен център"

Надвишаването на някои изисквания не могат да компенсират липсата на други такива.

Ред за получаване на сертификат


Сертифицирането се извършва от Министъра на Туризма по предложение на Експертаната комисия по категоризация и сертификация на обекти (EККСТО).

За получаването на сертификат се подава заявление по образец. Прилагат се копия на документи (подробно описани в наредбата). Заявлението и документите се разглеждат от ЕККСТО в срок от 14 дни и при съответствие на документацията се издава заповед за откриване на процедурата за сетрифициране и издаване на временно удостоверение за открита процедура. Временното удостоверение важи 3 месеца. Експертна група в състав от минимум трима човека извършва проверка на място в обекта. При констатиране на несъответсвия с изискванията, експертните групи откават сертификация. Валидноста на издаден сертификат е 5 години.