Охлаждащи съоръжения и контрастни душове

Охлаждащи съоръжения и контрастни душове

»
»
Охлаждащи съоръжения и контрастни душове

Има много начини за охлаждане на тялото след горещи процедури. Въпрос на избор е какъв начин да изберете.


Спа Дизайн България изграждам оборудва и облицова всички видове охлаждащи спа съоръжения и душове

КОНТРАСТЕН ДУШ

Най- разпространеният начин за охлаждане на тялото. Предимство е, че може да се контролира температурата на водата, според нивото на търпимост. Формата на душа може да бъде различна. Според вашите предпочитания може да е цилиндричен, тип „раковина“ или стандартен, облицован със стъклокерамични плочки, мозайка и др.

ШОКОВО ВЕДРО

Представлява дървено ведро, което се монтира на около 2 метра височина. То се пълни със студена вода и обръщането му води до рязко обливане на тялото с голямо количество вода за няколко секунди.

ЛЕДЕНА СТАЯ

Малко помещение от няколко квадратни метра с температура 2 – 10 °С. За да придобие атрактивност, ледената стая може да се облицова с изкуствени скали или ледени късове, като имитира ледена пещера. В ледената стая може да се монтира машина произвеждаща снежинки.

ШОКОВ БАСЕЙН

Малък дълбок басейн с температура около 10°С. Дълбочината на такива басейни е около 1,6м. за да може да се потопи цялото тяло.

ЛЕДЕНА КУПА

Представлява купа пълна с лед във формата на скреж, който се втрива в кожата. Купата е свързана с ледогенератор, който осигурява постоянното подаване на лед. Ледената купа може да се монтира в ледената стая.

ПРИКЛЮЧЕНСКИ ДУШ

Леко и изключително приятно съоръжение. Приключенския душ съчетава :

  • Сменяща се различна светлина ( в зависимост от режима)
  • Вода във всякакви форми –студена мъгла, ръмящ дъжд, проливен тропически дъжд
  • Звуци на птички, морски бриз, алпийско поточе, светкавици и др.

ПОЛЗИ ОТ ОХЛАЖДАЩИТЕ ПРОЦЕДУРИ

Охлаждащите процедури са много полезни за здравето. Те са просто и в същото време ефективно средство за закаляване на организма и засилване на имунитета. Препоръчително е предварително добре да загреете тялото си. Подходящи за това са всички видове сауни и парна бани. След престой от 10-20 мин сте готови за охлаждаща процедура. Разликата в температурата увеличава кръвообращението в тялото, стимулира и засилва метаболизма. Подобрява се обмяната на веществата,това от своя страна позволява на тялото да прочисти бързо от токсините. Разширяването и свиването на стените на кръвоносните съдове ги прави гъвкави и еластични. Това действа благоприятно върху сърдечно-съдовата система. Охлаждащите процедури след сауна или парна баня например поддържат тонуса на кожата, правят я гладка и мека, подпомагат борбата със целулита, акнето и др. Колкото по-голяма разлика в температурата, толкова по-силен ефект.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ КОНТРАСТНИТЕ ДУШОВЕ И ОХЛАЖДАЩИ СЪОРЪЖЕНИЯ?

Вариантите са много – залейте се с шоково ведро, вземете студен душ (контрастен душ), влезте в студен басейн (шоков басейн) или в ледена стая, обтрийте тялото си след. Ако сте начинаещи Ви препоръчваме умерено хладен душ, приключенски душ, или просто да излезете навън през зимата. Не е препоръчително да правите повече от три такива сеанса на загряване и охлаждане.

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА ПОЛЗВАМЕ КОНТРАСТНИ ДУШОВЕ И ОХЛАЖДАЩИ СЪОРЪЖЕНИЯ?

Не е препоръчително правенето на охлаждащи процедури ако не сте здрави –например ако имате болки в гърлото, кашлица, хрема, цистит или някакво друго възпаление, нестабилно кръвно налягане, заболявания на сърдечно-съдовата система. Избягвайте алкохола и преяждането. Ако имате колебания, по-добре се посъветвайте с Вашия лекар за практикуването на такива процедури.