Солня стая / солни пещери

Солня стая / солни пещери

»
»
Солня стая / солни пещери


СОЛНИ СТАИ / СОЛНИ ПЕЩЕРИ

"Спа Дизайн България" ЕООД предлага изработка на солни стаи, солни галерии и солни пещери. 

Предлагаме професионален халогенератор, подходящ за помещения до 35 кв.м., със сертификат за медицинско оборудване, произведен в Европа. Най-добрият халогенератор предлаган на българския пазар

 

КАКВО Е ХАЛОТЕРАПИЯ?

Халотерапията, наричана още солна терапия е метод за лечение на много заболявания само и единствено със сол, без лекарства и медикаменти. За целта се създават помещения с микроклимат идентичен на този в солните мини под земята. В съвремените СПА центрове тези помещения се наричат солна стая или солна пещера. С помощта на халогенератори във въздуха се разпръскват малки сухи финни аерозолни частици каменна сол. При редовен престой в в тези солни стаи се наблюдава подобрение на здравословното състояние.

Неблагоприятна среда се е превърнала в огромен проблем в днешния свят. Газовите замърсения от превозните средства, емисиите на фабрики, лошото качество на храните и постоянния стрес в училище и по време на работа повлияват негативно на здравето. Забързаният живот в голям град е предпоставка за намален имунитет, стрес, лош сън, хронична умора, хроничен бронхит, сенна хрема, кожни заболявания, алергии, респираторен катар, астма и други респираторни заболявания, и т.н. Списък на заболяванията придобити през годините става все по-дълъг.

Според Световната здравна организация, броят на хората с така наречените "болести на цивилизацията" се разраства с 2-3 милиона души годишно.

В Русия изследвания върху халотерапията се извършват от 1990 г. до наши дни, от държавния руски медицински университет в Санкт Петербург, Института по пулмология в Москва, Руски научен център за възстановителна медицина и балнеология, Министерство на здравеопазването, Военномедицинска академия и др.

Проучванията на ефекта на сухото впръскване на аерозол от естествена каменна показват, че халотерапията има благоприятен ефект върху дренажната функция на бронхите, активира защитните механизми на организма, укрепва имунната система, намалява възпалението в белите дробове и дихателните пътища, предотвратява развитието на патогенни микроорганизми, спомага за подобряване на биоценоза на дихателния тракт. Също така активира обмяната на веществата и местната защита на биологичните тъкани. Има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата, ендокринната система, стомашно-чревния тракт, лигавиците на дихателната система, нервната система.

ПОЛЗИ ОТ ХАЛОТЕРАПИЯТА?

Халотерапията като метод на лечение се използва при:

  • Респираторните заболявания - астма, хроничен бронхит , рецидивираща бронхопневмония.
  • Алергични заболявания на носа и гърлото, сенна хрема, фарингит, синузит, ринит.
  • Заболявания на сърдечно-съдовата система - коронарна болест на сърцето, ангина, хипертония, хипотония.
  • Неврози и депресия, облекчаване на емоционален стрес, тревога и нервно напрежение.
  • Кожни заболявания - (атопичен дерматит, алергичен дерматит, екзема, псориазис, и т.н.), особено в случаи, свързани с бронхопулмонална патология.
  • Следоперативна рехабилитация на дихателната система.

Предимства на халотерапията (сололечението) е голямата ефективност. При 80-90% от хората се наблюдава видимо подобряване на състоянието. Освен това халотерапията е подходяща за деца и бременни жени. Няма странични действия.

Халотерапията успешно се съчетава и с други методи на безмедикаментозно лечение като ароматерапия, различни видове масажи, кинезотерапия и др.

Халотерапията може да се използва и като метод за профилактика и предотвратяване на хронични неспецифични белодробни заболявания, респираторни алергии, злокачествени новообразувания на белия дроб и др.

ВЪЗНИКВАНЕ НА ХАЛОТЕРАПИЯТА

Думата халотерапия идва от гръцката дума “Халс“, което в превод означава сол. Терминът халотерапия се използва от средата на 80-те години, лечебните свойства на сололечението са били известни доста по-отдавна. Преди 2500 години древните гърци посещавали солни пещери за лечение на заболявания на дихателната система.

През 19 век лекуващия лекар в полските солни мини Феликс Бочковски забелязал че нито един от миньорите не боледува от никакви белодробни заболявания и като цяло са в много добро здравословно състояние. През 1834 година ползите от сололечението са описани в книга. След това, в същата мина през 1959 г. се открива първата „Белодробна солна болница“ . В последствие в много солни мини в Полша, Австрия, Румъния, Азербайджан, Киргизстан, Украйна, Беларус са построени санаториуми за лечение на алергии и заболявания.

След много различни опити през 1982 г. в Медицинския институт Перм е създадена първата изкуствена камера за лечение на заболявания на дихателните пътища, която възпроизвеждана микроклимата на солна пещера. Бива установено, че че само чрез използването на пасивни средства като покритие от сол , е невъзможно да се създаде атмосферата на наситен със суха сол въздух и затова е нужен халогенератор.

КАКВО Е ХАЛОГЕНЕРАТОР?

Халогенераторът е устройство за разпръскване на малки сухи финни аерозолни частици каменна сол с големина 5 микрона. Благодарение на него в всяко помещение може да се пресъздаде микроклимата на солна пещера/мини. През 1990 г. методът на действие на халогенераторът е одобрен от Министерството на здравеопазването на Русия и става широко разпространен в цялата страна. Днес всеки по голям Спа център освен в Русия и в Европа има изградена солна пещера.


Спа и уелнес център в Полша. Солна стая
Спа и уелнес център в Полша. Солна стая