Басейн със скимери или басейн на външен преливник да изберем
Home
//
Новини
//
Басейн със скимери или басейн на външен преливник да изберем

2 снимки


Басейн със скимери или басейн с външен преливник?Каква е разликата? Какъв да изберем?Днес почти всички модерни къщи имат басейни в дворовете си. Там е мястото където собствениците им отмарят, релаксират, правят слънчеви бани, канят приятели, организират партита, забавляват се, радват се на студени питие през горещите дни, плуват. За децата басейнът също е любимо място за игра, пръскане с вода, слънчеви бани, гмуркане и т.н. В същото време много хора тепърва искат да имат басейн в дома си. Тогава идва основния въпрос при изграждане на басейн. Какъв тип да е басейна – със скимери или външен преливник? Каква е разликата? Какъв да изберем?

Басейн със скимериБасейнът със скимери е с хоризонтална филтрация. Дюзи поставени на стената вливат вода в басейна към скимери поставени на стената отсреща. Можем да наречем скимера правоъгълна кутия, която засмуква водата и я отвежда към филтъра. Посредством помпа, пречистената вода отново се влива в басейна. Скимерите се монтират на 15-20 см. от горния ръб на басейна, в резултат на това нивото на водата е на 2/3 от тях. Всеки скимер има кошница която задържа по-големи боклуци и редовно трябва да се почиства.

Басейн с преливник


При басейни с преливна решетка има друг принцип на филтрация. Около целия басейн има решетка в която се влива прелялата вода от басейна. Дюзите се поставят на дъното и „избутват“ водата нагоре към преливната решетка. При басейни с външен преливник нивото на водата е до самия ръб на басейна. Всеки човек влязъл в басейна изтласква обем от вода, който преливайки в преливната решетка се насочва към компенсаторен резервоар. От него помпите изсмукват водата, тя преминава през филтър и отново се влива в басейна.
На външен вид съвсем лесно можем да различим басейн със скимери от басейн с преливна решетка. Както казахме, при басейнът на скимери воднто ниво е под нивото на борда, а при басейните с преливна решетка водното ниво е до ръба на борда.

Предимства и недостатъциЩо се отнася до предимства и недостатъци на двата вида басейна – и двата вида имат и плюсове и мунуси. Изграждането на басейн със скимери е доста по-евтино от изграждането на басейн със преливна решетка. Именно преливната решетка и компенсаторния резервоат повишават цената. Освен да се изградят те трябва и да се хидроизолират. Сложната форма също е фактор който оскъпява басейна. Изграждането на басейн със скимери е по-евтоно заради простата система за пречистване на водата. Според изследвания в областта се смята, че вертикалната филтрация (басейни с преливен канал и компенсаторен резервоар) е по-добра от хоризонталната (басейни със скимери) и водата се пречиства по-добре, което е изключително важно за басейни с голяма посещаемост. За повечето хора, басейните чиято вода е до ръба придава чувството на сливане на водата с хоризонта и чисто естетически е по-харесван басейнът със външен преливник. Разбира се, всеки човек има различни критерии и понятия за красиво и някои предпочитат басейните със скимери, като избират красив бордиви камък.

Като цяло в практиката показва че басейните със скимери се използват за частни домове, за лична употреба или тесен кръг от хора, малки хотелски басейни. Басейните с преливна решетка са избор за почти всички обществени басейни за училища, спортни центрове, големи хотелски басейни. Разходите по поддръжката и на двата типа басейни е еднаква.

Не забравяйте, че най-важното за един басейн е водата в него да е чиста. Това се постига освен с добра филтрация на водата и с дезинфекцията й. Най-често това става посредством препарати като хлор, флокс, pH- др. Но има и други ефективни начини, постигащи същия ефект без препарати за басейни - посредством йонизация, UVC лампи. Най-добрият и безвреден метод за пречистване на водата без препарати може да видите на www.crystalpool.bg Имайте предвид, че колкото по-голям е басейна, толкова по-големи са и разходите за препарати за басейни и консумацията на електроенергия.

Ако след прочитане на статията са се зародили други въпроси, може да се обърнете към наши специалисти които ще ви помогнат в избора на басейн.
Етикети: