Музикотерапия
Home
//
Новини
//
Музикотерапия

КАКВО Е ТЕРАПИЯ С МУЗИКА?

Терапията с музика като метод за лечение възникнал много отдавна. В миналото се смятало, че музиката била тайно магическо средство , което мощно въздействало върху ума и тялото на човек е било използвано от лечители в тяхната практика.

В началото на ХХ век лекарите отбелязват постиженията на предците си и все още практикуват музикотерапия. Днес, музикотерапията става отделна област на лечение и профилактика на различни заболявания.

Има два типа механизми на действие на музикотерапия - физиологични и психологически. Музикотерапията е разделена на активна и пасивна. Не са открити противопоказания за използването на музикотерапия. Ползите от терапията с музика могат да разкажат много специалисти изследващи ритми. Според тях има огромен ефект по отношение на невропсихологията и физиологията на човек.

ЗА КАКВО ПОМАГА ТЕРАПИЯТА С МУЗИКА?

Музикотерапията помага за подобряване на контакт с други хора на деца и възрастни. Музикотерапията се използва от психолози при семейна терапия за разрешаване на проблеми в семейството. Помага и при хора с чувство за безпокойство, несигурност, безсъние, раздразнителност, стрес и много други.

Не всяка музика е подходяща за лечение. Смята се, че произведенията на Моцарт за едни от които оказват най-голямо въздействие върху хората. Изследователите твърдят, че 10 минути слушане на музиката му подобрява ефективността на мозъка. След Моцарт се препоръчва да се вземат под внимание произведенията на Шопен, Чайковски и др.

КАКВА МУЗИКА ДА СЛУШАМЕ?

За да се намали чувството на несигурност и безпокойство, ще бъдат полезни валсове на Щраус, Шопен “Мазурка "и Рубинщайн" Мелодии ".

За да се намали раздразнителността, да се засили чувството за единство с природата, да слушате Бетовен "Лунната соната", "Симфония ла минор", Бах "Кантата номер 2" За цялостното удовлетворение и увереност помага Бетовен "Симфония номер 6, част 2," Брамс Дебюси "Moonlight" Шопен "Ноктюрно сол минор," Шуберт "Аве Мария". За облекчаване на симптомите на високо кръвно налягане и трудностите в общуването с другите се препоръчва да слушате: Бартюк "Соната за пиано", "Квартет № 5" Бах "Концерт в ре минор за цигулка", "Кантата номер 21," Брукнер "Маса в A Minor" За да се намали главоболието, което е свързано с емоционален стрес, момага Лист, " Моцарт "Дон Жуан", Хачатурян „Маскарад“.

С цел да се повиши цялостната жизненост, подобряване на настроението, да слушате Бетовен Увертюра "Едмонд", Лист "Унгарската рапсодия номер 2," Чайковски "Шеста симфония", част 3, Шопен „Прелюдие“.

Етикети: