Цветотерапия
Home
//
Новини
//
Цветотерапия

Цветотерапията е ефективен метод за възстановяване на нормалното функциониране на организма с помощта на цветни ефекти. Учените са доказали, че цветът причинява някои биохимични реакции в човешките тъкани, стимулира жлезите и някои области на мозъка, включително хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза стимулира производството на редица хормони, които са отговорни за метаболизма, сън, апетит, нашето емоционално състояние, сексуална възбуда, и така нататък. С други думи, как се чувстваме до голяма степен зависи от цветовете с които сме заобиколени. Поради това, хората са се се е научили да използват цветовете за подобряване на състоянието си, което оказва благоприятен ефект върху здравето им.

КОИ ЦВЕТОВЕ ЗА КАКВО ПОМАГАТ?

  • БЯЛ - носи положителен заряд и „добър късмет“. Белия цвят дава сила, енергия, настроение и подобрява състоянието на лекувани в момента заболявания. Има терапевтичен ефект върху централната нервна система и помага за прочистване на организма от токсини.
  • ЧЕРВЕН - излъчва топлина, има стимулиращ ефект върху нервната система. Той подобрява обменните процеси в организма, ускорява кръвообращението, нормализира ниското кръвно налягане, сърдечната функция и подобрява имунната система. Използва се за лечение на варицела, скарлатина, морбили, рани и кожни заболявания. Червения цвят е противопоказан при хора със наднормено тегло, раздразнителни и лесно възбудими хора.
  • ОРАНЖЕВ - помага да се освободим от вътрешни противоречия. Популяризира толерантност към другите, укрепва волята. Оранжевият цвят подмладява, помага за възстановяване на нервната и мускулната тъкан. Използва се за лечение на заболявания на пикочно-половата система, далака, подобрява храносмилането, регулира обмяната на веществата и се отразява на работата на жлезите с вътрешна секреция.
  • ЖЪЛТ - стимулира зрението и нервната система, тонизира, подобрява умствените и логически способности, вдъхва чувство на оптимизъм. Жълтият цвят е полезен при хора с проблеми черния дроб, стимулира секрецията на жлъчката, лекува кожни заболявания, безсъние, повишава апетита.
  • ЗЕЛЕН - успокоява и освежава. Зеленият цвят нормализира дейността на сърдечно-съдовата система, успокоява сърцето, стабилизира кръвното налягане и функцията на нервната система. Използва се при лечение на главоболие, преумора на очите, замъглено зрение.
  • СИН – ценен цвят, който има успокояващ ефект върху психиката, има положителен ефект в меланхолия, хипохондрия и истерия. Притежава сънотворен ефект, който помага да се бори с инфекциите и треска, спазми и главоболие.
  • ЛИЛАВ - успокоява нервната система, може да се използва за психични и нервни разстройства. Лилавият цвят помага при лечения на различни възпалителни заболявания, помага при мигрена, нормализира лимфната система. Цветът е благоприятен за духовно развитие. Прави хората креативни и повишава тяхната ефективност. Продължителността на използване на лилавия цвят за лечение може да предизвика състояние на тъга и депресия, затова трябва да се използва умерено.
Етикети: