Аюрведа
Home
//
Новини
//
АюрведаКАК ВЪЗНИКВА АЮРВЕДА?Аюрведа на санскрит означава "наука за живота." По-точно, тя е сложна наука за здравословен начин на живот, факторите които допринасят за здравето на човек, както и факторите възпрепятстват здравословното състояние.

Според легендата, учението Аюрведа е дошло при нас от арийците, които са живели десетки хиляди преди години в северното полукълбо. Арийската цивилизация е имала висока култура, огромни познания и невероятни способности. Така че, според легендата арийците не се нуждаят от скрипт, защото мозъка им е бил в състояние да запомня точно огромни количества информация. Знанието на арийците за цялостната личност и техните медицински познания са актуална тема за съвременните изследователи.

Има много версии на за изчезването на арийската цивилизация. Легендите твърдят, че е имало голяма война, а след това е дошъл ледниковият период. Арийците е трябвало да мигрират на юг към планината Урал. По време на миграцията цивилизацията деградирала, знанията им се загубили, способностите им да запаметяват информация намалели и се наложило да записват знанията на предците си. Така се появили „Ведите“ - първите писмени източници на Земята.

КАКВО Е АЮРВЕДА?Аюрведа е част от „Ведическото“ знание. Трябва да се има предвид, че освен индийските ведически източници има и други. Руските ведически източници например са съхраняват и са популярни в Сибир. Затова е погрешно да се смята , че аюрведа е национална медицина за Източна Индия. Вярно е, че в Индия Аюрведа е запазена в най-чист вид, но Аюрведа е наука принадлежаща на цялото човечество. В китайската и тибетската медицина, макар и рядко също се среща аюрведа.

Санскрит е много гъвкав език и една дума може да има много значения и тълкования.

Например думата „Аю“ означава и „живот“ и „природа“. „Аюрведа“ означака наука за естествен начин на живот. Аюрведа говори много за законите на природата и смята, че ако човек следва природните закони, няма да бъде „възнаграден“ или „наказан“, а ще живее в баланс. Смята се че аюрведа е дадена като подарък за цялото човечеството, като не е обвързан с нито една религия.

Според Философията на аюрведа, всеки човек е клетка от вселената и тази клетка е свързана със всички небесни тела – звезди и планети и др. Всичко което се случва вътре в нас се отразява около нас. Затова човек трябва да се научи да бъде добър и по този начин ще излъчва доброта. Според Аюрведа, животът предоставя уроците, а човек се ражда за да ги учи и да осъзнае своята същност. Аюрведа казва, че човек може да живее без болести и стареене благодарение на енергийно-информационни центрове, които са с определена честота, която съответства на характеристиките на енергийна информация на различни планети и други небесни тела.

Според аюрведа, чувства като алчност, злоба, гордост, омраза могат да унищожат тялото на човек, което води до много заболявания. Тези чувства имат покваряващо влияние върху по-голямата част от обществото.

Западната медицина изцяло е загубила (ако е имала изобщо) връзката си с аюрведа.

Аюрведа гласи „здравето е във вашите ръце“Следвайки прости правила и принципи свързани с храненето, можем значително да подобрим здравословното си състояние

-Яжте само когато сте гладни, независимо дали ли сте яли преди малко или не сте яли часове. Никога не преяждайте.

- Яжте "жива" храна. Термина „жива“ храна напоследък е изключително популярен и включва всякаква непреработена храна – плодове и зеленчуци, ядки и семена

-Гладувайте веднъж седмично или изкарайте този ден на плодове.

-Не прекалявайте с месните продукти. Никога не ги смесвайте месо с млечни продукти.

Освен съвети за хранене, аюрведа дава и съвети за дишане, движение и др.

Целта на аюрведа е да поддържа тялото, духа и ума на човек в хармония.

КАКВО Е ШИРОДАРА?Широдара - в превод от санскрит „шир“ – глава и „дара“ – изливам

Широдара е релаксиращ аюрведичен масаж предимно в горната част на тялото – главата, врата и раменете. Масажът завършва с излизане на затоплено пречистено масло (гхи) което се излива на тънка струйка върху третото око (челото).

В много от спа центровете можете да се подложите на тази процедура. Ефектът и цели да уравновеси трите сили (тяло, душа и ум), да се отпусне тялото, да се отърве от стреса и да се „събуди“ ума. Процедурата е препоръчителна за хора с натоварено ежедневие, подложени на стрес и склонни към депресия, както и за хора страдащи от безсъние. Действа добре на нервната система, но за да има ефект се препоръчват поне 8 процедури
Етикети: