Ползи от редовното плуване
Home
//
Новини
//
Ползи от редовното плуване

Предимства на плуванетоВсеки знае, че спортуването е полезно за здравето. Има много видове спорт, които повлияват различни части и системи на тялото, развиват мускулите на долната или горната от тялото и / или развиват координацията и концентрацията, укрепват сърдечно-съдовата система и т.н.

Плуването е особен вид спорт, който е полезен за почти всички системи в организма, повишава общия тонус и помага на тялото и ума да се отпуснат след тренировка.

Ефективността на упражнения във водата са не по-малко ефикасни от упражненията на сушата. Допълнително предимство е, че натоварването по време на тренировка във вода се усеща по-малко поради по-голямата плътност на водата в сравнение с въздуха. Плуването и упражненията във вода, за разлика от много други спортове, са подходящи малки деца, бременни жени, много възрастни хора, хора с различни здравословни проблеми, дори и инвалиди.

Положителното въздействие на водния спорт върху човешкото тяло е много обширно - помага в борбата с наднорменото тегло, укрепва сърцето, удължава живота.

Предимства на плуването1. Плуването изгаря калории и мазнини.

Подобно на бягането, аеробиката, планинското ходене, бокса и други интензивни спортове, плуването изгаря много калории и мазнини, така че е особено препоръчително при хора със затлъстяване. Често хората с наднормено тегло се оплакват от билки в ставите при физическо натоварване, което се избягва при плуването във вода. Само 30- 45 мин на ден увеличават скоростта на метаболизма и насърчават по-бързо изгаряне на мазнините.

2. Плуването извайва равномерно фигурата

Благодарение на това че натоварва равномерно всички мускулни групи- както долната част на тялото (бедра, дупе) така и горната ( гърди, рамене, гръб), плуването равномерно стяга и оформя мускулите на цялото тяло.

3. Плуването повлиява добре нервната система

Плуване облекчава стреса, успокоява, дава енергия на целия организъм, подобрява настроението и действа добре при хора с депресия

4. Плуването предотвратява сърдечно-съдови заболявания.

Редовното практикуване на плуване укрепване не само мускулите, но повишава тонуса и предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Също така подобрява кръвообращението в организма и нормализира кръвното налягане.

5. Плуването подобрява функцията на дихателната система и увеличава доставките на кислород в организма, без да с натоварва сърцето6. Водата охлажда и отпуска.При всички видове интензивни спортове на сушата, хората се изпотяват, което води до дискомфорт. Особено през лятото, тренировките на сухо, могат да бъдат неприятни заради жегата. Но при тренировките във водна среда, чувството за лепкавост на пот се избягва. Водата охлажда тялото, и прави тренировките във вода особено приятни през горещите летни дни.7. Не на последно място – плуването освен полезно е и приятно.

През лятото плуването може да се съчетае със слънчеви бани, прекарване на времето с близки и приятели, пиенето на фрешове или четенето на книги.

Приятно е както за възрастните, така и за децата.Движението във водата също е полезно и е нещо естествено, което не изисква специални умения и усилия. Подходящо е за на-малките до най-големите. Може да се практикува буквално от раждането. Ако научите детето си от малко да прекарва време във вода, ще му създадете здравословен навик за цял живот.

Често поради това, че не могат да плуват хората се отказват от прекарването на време във вода. Редица изследвания показват, че редовното плуване или упражнения във вода забавят стареенето.

Водният спорт не е само за хора борещи се със затлъстяването, желаещи да отслабнат, но и за слаби хора желаещи да укрепнат физически.


Какво ни е необходимо при посещение на обществен басейн?


Ако сте решили да отидете на обществен басейн е необходимо да вземете някои неща:

- Бански. Днес на пазара се предлагат толкова видове бански за жени, цели, от две половини, с дебели презрамки, тънки презрамки или без. С всякакви връзки, закопчалки, катарами, цветни орнаменти, пайети и т.н. Ако смятате наистина да плувате, Ви препоръчваме изчистен бански, с дебели презрамки, с който да сте сигурно, че няма да се размести или падне по време на плуване, който на-вече да е удобен.

- Чехли / джапанки. Трябва да са удобни и да не са хлъзгат.

- Хавлия. Най-добре е да си носите собствена хавлия, която да поставите на шезлонга преди да легнете.

- Сапун / шампоан.

- Сешоар. Не всички обществени басейни имат сешоари съблекалните, за това е добре да носите със себе си.

- Шапка за плуване. Ако носите шапка за плува, не е необходимо да носите сешоар, косата Ви ще остане суха. Много обществени басейни задължават да се носи шапка, с цел да не се замърсява басейна с коса.
Етикети: