Таласотерапия
Home
//
Новини
//
Таласотерапия

КАКВО ОЗНАЧАВА ТАЛАСОТЕРАПИЯ?Думата таласотерапия идва от гръцки "talassos" се превежда като море, а „teraphy”” – лечение и означава метод за лечение с морска вода. Често освен морска вода се прибавят и различни морски продукти – водорасли, лечебна кал, екстракт от планктон, морска сол и др. Всички те се събират от екологично чисти региони, без замърсявания.

КАКВО Е ТАЛАСОТЕРАПИЯ И КОГА ВЪЗНИКВА?Таласотерапията е ефективен метод за почистване на кожата, хидратация, премахване на токсините, подобряване на еластичността на кожата и т.н. Процедурите имат благоприятен ефект върху цялото тяло, стимулират имунната система и позволяват на да се противопоставя на различни инфекции и стрес.

Хипократ е един от първите които наблюдават и описват лечебния ефект на морската вода. Той кара всичките си пациенти да я използват за намаляне на болките при различни заболявания

Таласотерапията е широко известна още от 1867 г., френският лекар De La Bonnarder въвел този термин. В почти всички съвременни спа центрове такива процедури, не само в България, но и в целия свят

През 1897 година Р. Кинтон показва, че човешките бели кръвни телца живеят добре и извън човешкото тяло, когато намират в соленоморска вода.

Морската вода съдържа много и различни микроелементи и минерали, богата е на като йод, желязо, фосфор, калций, манган, магнезий, натрий и поне още други 20 минерала.

КАКЪВ Е ЕФЕКТА ОТ ТАЛАСОТЕРАПИЯТА?Ефективното таласотерапията е еднаква при мъжете и жените и е подходяща за хора от всички възрасти.

Благодарение на обогатяване на тялото с витамини и минерали се постигат положителни ефекти върху тялото.

Като резултат от лечението с морска вода и водорасли, кожата е видимо възстановена и подмладена, и подхранена. Таласотерапията е идеална за тези, които искат да намалят теглото си, да се отърват от целулита , но е необходим и правилен хранителен режим. Тогава се наблюдава ефект още след първата седмица. Сухата и отпусната кожа се освежава и стяга.

Таласотерапията е подходяща за жени след раждане, за възстановяване на организма, както и при простудни и грипни състояния.

Таласотерапия има благоприятен ефект върху нервната система, успокоява и води до пълно спокойствие. Елиминира събраната умора и напрежение, подобрява кръвообръщението.

Заболявания като артрит, артроза, ревматизъм също се повлияват добре от таласотерапията.

Терапиите с морски продукти оказват и благотворно влияние при депресии, състояния на страх и стрес, психическа преумора.

Не е за пренебрегване антисептичният, противовъзпалителният и противогъбичният ефект. Екземи, акне, обриви и рани, мазна кожа се повлияват добре.

Съдосвиващото действие на морската вода, прави процедурите или къпането в морска вода особено полезни при хора с разширени вени.

КАКВО Е КАЛОЛЕЧЕНИЕ?Процедурите с лечебна кал се използват за облекчаване и лекуване на над четиридесет и пет различни болести и заболявания на нервната система, опрнодвигателната с-ма, заради това че е богата на магнезий, калций, натрий, хлор и др.

Тя е природно органично минерално средство и благодарение на пластичността си, бавното топлоотдаване, съдържанието на биологично активни в-ва, газове, минерали, витамини и др. е способна да оказва лечебно въздействие. Сред лечебните свойства на калта е изгарянето на мазнини, възстановяване на кожата, борба със стреса, благоприятно влияние върху цялото тяло и дух. Калта действа противовъзпалително и болкоуспокояващо. Калолечението се препоръчва при лечение на хепатит, туберколоза, псориазис, трудно зачеване и дори глаукома, за детоксикиране на организма и набавяне на микро и макро елементи. Калта не трябва да се поставя върху открити рани. Въпреки че се среща рядко, калта може да предизвика алергична реакция, за целта се прави кожна проба, ако до едно денонощия не се наблюдава сърбеж, парене или зачервяване, значи не сте алергични.

Не всички хора имат възможността да посещават спа центрове и да се подлагат на такива процедури. За целта козметичната индустрия бълва ежедневно различни кремове, мехлеми, гелове и мазила с луга, соли, водорасли и т.н. С тях в домашни условия могат да се правят масажи, пилинги, вани, различни маски за лице.

Разбира се, ако живеете в близост до море, най добре е да прекарване по 30-40 мин в морска вода 2 пъти седмично, когато времето го позволява. Ако живеете далеч от морето, организирайте лятната си почивка в близост до морето.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ И ОГРАНИЧЕНИЯТаласотерапия, както и други подобни процедури има и своите противопоказания и медицински ограничения. Таласотерапията не е подходяща при хора обострени хронични заболявания, остри инфекции, хора със злокачествени тумори, тежка хипертония, сериозни белодробни заболявания, епилепсия, проблеми със щитовидната жлеза. Ако имате някое от тези заболяване, добре е да се консултирате с лекар преди подлагането на такива процедури.
Етикети: