Филтриране на водата в плувни басейни
Home
//
Новини
//
Филтриране на водата в плувни басейни


Насладата и удоволствието от ползването на басейна зависи главно от чистотата на водата в него.

Важно е при избора модел и размер на басейн, било то обществен, частен, хотелски или друг да се помисли предварително и за по-нататъшната му поддръжка. Компетентна и отговорна грижа за басейна гарантира запазване на здравето и настроението на собствениците и ползващите басейна. Мътната и не добре филтрирана вода не само поставя под въпрос хигиената и безопасността, но е и предпоставка за некомфортен престой в басейна.
Проблемът на повечето открити басейни е че лесно биват замърсявано от прах, боклуци, листа, дъждовна вода, насекоми и т.н. Не след дълго басейнът може да се превърне в кална локва. Някои от тези проблеми могат да бъдат избегнати чрез различни покривала, тенти, навеси за басейни. По този начин ще се намалят или ще изчезнат до голяма степен допълнителните замърсявания, но не и основните които идват от къпещите се - мъртва кожа, коса, пот, слънцезащитни лосиони и мазила и т.н. Всички тези замърсявания могат да бъдат пречистени с добра филтрираща система и осъществяването на добра циркулация на водата.
От добрата филтрация на басейна зависят разходите за поддръжка. Значително могат да се намалят необходимите препарати за пречистване на водата. Съвременни системи за пречистване на водата могат напълно да игнорират използването на препарати.

Какво е необходимо за добра филтрация?


- Филтър, правилно съобразен с размерите на басейна
- Добра циркулация на водата


Филтъра представлява цилиндър пълен с филтрационен пълнеж, най-често пясък. От горната му част се подава вода, която преминавайки през пясъка се пречиства от механичните замърсявания и се влива отново в басейна. Размера (големината) на филтъра зависи от големината на басейна, от колко души се ползва, колко часа на денонощие. Ориентировъчно максималното време за филтриране на целия обем вода е 4 часа. Повечето филтри са оборудвани (или трябва да се закупи отделно) с манометър и шестпътен вентил. Манометърът е индикатор за замърсяването на филтрационния пълнеж на филтъра. Когато се замърси, налягането на водата се покачва и манометърът го отчита. Шестпътния вентил служи за различните работни режими на филтъра.
- Филтрация - при нормалната работа на басейна ,
- източване – при изпразване на басейна и оттичане на водата в канала
- циркулация - при този режим водата циркулира, но несе филтрира ),
- обратна промивка - при повишено налягане отчетено на манометъра
- изплакване - налага се след обратна промивка
- затворен режим – при зазимяване на басейна
За да се осъществи добра филтрация, басейнът трябва да разполага с достатъчно мощна помпа, чиито дебит да е равен или по-малък от този на филтъра. Ако помпата е много по-мощна от филтъра, той ще започне за изхвърля пясък през дюзите в басейна, а самата помпа ще се „задъхва“. На пазара се предлагат множество филтри и помпи на различни цени – ниски и високи, с различно качество, което в повечето случаи зависи от цената.

Kакво става със всички замърсявания които са се събрали в филтъра?


След като манометърът покаже, че пясъкът е замърсен се прави обратна промивка на филтъра. Шестпътния вентил се настройва на този режим. Тогава водата се подава отдолу и пясъкът се промива, мръсната вода се изтича в канала. След това филтъра се настойва на изплакване, след което отново на режим филтриране. Ако е необходимо след обратната промивка, басейнът се допълва с вода.

Другият важен фактор за филтрацията на водата е циркулацията й в басейна. Не случайно на повечето басейни със скимери, вливните дюзи са разположени на стената, имаме хоризонтална цирколация на водата. При басейните с външен преливник, дюзите са разположени по дъното и имаме вертикална цирколация на водата. За да се осъществи добра циркулация на водата в басейна, вливните дюзи се разполагат срещу отвеждащите вода скимери или преливни решетки. При не спазването на тези правила в басейна могат да се появят „мъртви зони“ където водата застоява и не се отвежда към филтъра за пречистване. В тези зони водата бързо помътнява, образуват се микроводорасли които се развиват много бързо, което налага по-големи количества препарати и отделянето на повече време за механично почистване на басейна. Това е и един от недостатъците на готовите басейни, често при тях за да се спестят средства и работа – вливната дюза и скимерът са едни до други.
Плуването в басейна се приема за нещо здравословно и полезно, укрепващо цялото тяло и това е така, стига водата в него да е чиста и безопасна.
Етикети: