Масаж – история и развитие
Home
//
Новини
//
Масаж – история и развитие


Масажът като метод за лечение се е използвал още 3000 години преди Христа в древен Китай, а по-късно и в Япония, Индия, Гърция, Рим и др. Записки с подробности за масажите се появяват от арабите. От незапомнени времена на хората са известни методите за акупунктура, акупресура постигнати чрез натискането на определени точки на тялото. Древни папируси, както и оцелелите алабастър релефи с масажни манипулации са доказателство, че асирийците, персите, египтяните и други народи са практикували масажи.
През XVIII век в Русия Ярослав Мъдри разпространява масажите. През XIX век за развитието на масажа допринася шведски учен П. Линг, създателят на "шведски масаж". Голяма заслуга за разпространението на масажите принадлежи на И. В. Заблудовски чиито техники за масажи са популярни на наши дни. Сред основателите на терапевтичният и спортен масаж трябва да се споменат А. Е. Щербака, А. Ф. Вербова, И. М. Саркизова-Серазини и др.

В наши дни масажи се практикуват във всички спа центрове, оздравителни и лечебни центрове.
Техниките за масаж са на базата на клинични и физиологични изследвания. Ефектът на масажа е различен според използвана техника, но най-често масажите се използват за превенция и профилактика на различни заболявания, както и за възстановяване и изцеляване на тялото, облекчаване на умората и др.

Откъс от „Енциклопедия на терапевтичен масаж и гимнастика“ Е.Н. ЗалесоваДумата „Масаж“ произлиза от арабски или гръцки. От арабски се превежда „натиснете леко“ , а от гръцки „ръчно задвижване“.

Под името масаж сега се разбира, научния метод за лечение на много заболявания посредством систематични ръчни техники: галене, месене, потупване и вибрация или шок. Масажът е бил известен в древността. В Китай той е описан 3000 години преди Христа, в Индия за 700 години. Римляните използвани масаж след битки за облекчаването на синини и отоци по тялото. В Гърция, още от времето на Хипократ, масажът се разглежда като помощно средство в борбата с много заболявания.

ХипократХипократ описва масажа в една от медицинските си творби, в която се казва, че триенето може да предизвика стрес или релаксация: Хипократ каза -"Сухото и силно триене повишава напрежението на тъканите, триенето трябва да е нежно и меко за да има релаксиращ ефект“ В първите векове на християнството масаж е изоставен, той дори е забранен, смятали го за остатък от езичеството. Само преди 300 години в Европа отново е започнало да се говори за масажите и едва тогава са се появили масажисти практикуващи масажи с лечебни свойства. Най-вече масажи се използвали за хора със ставни проблеми, парализа и други подобни заболявания. Въпреки това, масажът все още бил много далеч от медицината.

Питър-Хенри ЛингШведският лекар Питър-Хенри Линг, роден през 1776 направил сериозни проучвания от ефекта за масажите върху тялото и духа на човек
Допринесъл за развитието на масажите е и Хенри Линг, син на свещеник, готов да продължи работата на баща си. След като завършва курса в университета в Упсала, той заминава за Европа. По пътя Линг е бил болен, според описанието е имал ревматизъм. Лекували го много лекари, но той така и не получавал облекчение. В Копенхаген Линг се срещна с двама френски емигранти и взимал от тях уроците на фехтовка. Спортната фехтовка облекчила ревматичните му болки, а след това той започва да учи гимнастика, изцяло, внимателно и задълбочено запознат с анатомията и физиологията, пише учебник с упражнения.
С много труд и усилия, той успява да открие центъра на Стокхолм „ Royal Institute“ по гимнастика. Този институт съществува и към днешна дата. Всеки ден той карал своите пациенти да практикуват гимнастика. Линг разработвал лечение основно на теорията за движение. За развитието на масажа д-р Мецгер от Германия има доста по-голям принос. Благодарение на изключително успешната и работа с пациенти, става популярна в цяла Европа и за кратко време събира много последователи от известните тогава лекари.

МозенгейлСъщо от Германия, професор Мозенгейл е един от първите, които започват да работят върху физиологията на човек с масажи. Той изследва влиянието на масажите опити върху животни. През последните 30 години, масажната терапия е взела силна позиция в областта на медицината. С нея се занимават много от най-известните лекари в Германия, Франция, Англия и Америка.

Факт е, че науката изучаваща масажите се развива с изключително бързи темпове. В наши дни масажи се правят с кафе, гроздови семки, различни ароматни треви, билки, камъни, кал и т.н.
Етикети: