Винотерапия
Home
//
Новини
//
Винотерапия

Винотерапия (winetherapy)Терминът Винотерапия произлиза от гръцки οϊνος - oinos- вино и Therapia – лечение. Представлява метод за лечение посредством гроздови вина. Винотерапията е раздел от клиничната медицина и изучава свойствата на вината и тяхното влияние върху органи и системи на човешкото тяло.

Древните гърци вярвали, че виното е кръвта на бог Дионис. Терапевтичните и хранителни качества на виното са безспорни, затова е всепризнато от много страни по целия свят. На виното се преписва божествен произход . Според легендите, в Египет виното е донесено от Озирис, в Гърция и Рим от Дионис и Бакхус, в Армения - Ной, Кипър - Сатурн. В древния епос има много доказателства за лечебния ефект на "напитка от Бога." В Омировата Илиада се споменават имената на лекарите Махаона и Падалирия, които превързвали рани с превръзки напоени с вино.

Червеното вино съдържаЧервеното вино съдържа всички 20 аминокиселини, необходими за клетъчния метаболизъм и растеж, съдържа и 350 химикали, най-важните от които са:

Mg магнезий - ключов елемент за регулиране на съдовия тонус на сърдечния мускул;
Fe желязо – важно за кръвообразуването;
Cr Хром - катализира синтеза на мастни киселини, включително холестерола в черния дроб;
Zn Цинк - участва в поддържането на процесите на баланс и регенериране киселина;
Rb Рубидиевия - присъства в червените вина, спомага за отделяне на радиоактивен цезий.
Според известния френски лекар Луи Пастьор, виното може да се разглежда като една от най-здравословните напитки.

Традицията да се пие вино по време на вечеря на много народи производители на вино е случайна. Канелената киселина, която е част от виното, стимулира секрецията на чернодробните ензими и жлъчката. Чрез този механизъм, виното е сериозна помощ в усвояването на "тежка" храна и ускорява разграждането на мазнините. Многобройни проучвания показват, че виното забавя процеса на стареене, подобрява имунната система, нормализира функцията на сърдечно-съдовата и нервната системи.

Въпреки това, не трябва да забравяме препоръката на един от най-известните лечители, Авицена: "Виното е наш приятел, когато се пие по малко е лекарство, но пие ли се много, прекалява ли се е отрова."

Козметични свойства


Виното има и много полезни козметични свойства. През 1994 г. е доказано, че гроздови семена съдържат голям брой активни вещества, полифеноли, които имат уникалната способност да се свързват свободните радикали образувани в тялото чрез действието на слънчевата светлина, цигарения дим, стрес, замърсен въздух. Свободните радикали са една от причините за стареенето и появата на сърдечно-съдови заболявания. Полифенолите укрепват стените на кръвоносните съдове, повишаване на тонуса и еластичността на кожата, изглаждане на бръчките. Маслото от гроздови семки овлажнява кожата. Въз основа на полифеноли от грозде има широка гама лекарства и козметични продукти за подобряване на кожата и кръвообръщението, увеличаване на броя на имунните клетки и т.н.

СПА процедури с вино


Винотерапията е сравнително нова тенденция спа услуги у нас, базирана на козметичното използване на виното и гроздовите екстракти, елексири и масла, известни със своите регенериращи свойства. СПА процедурите със вино са много разнообразни, ето някои от най-разпространените:

Пилинг - задължителна процедура с пилинг от гроздови семки. За да се абсорбират добре всички хранителни вещества, кожата трябва да бъде почистена от мъртвите кожни клетки. Пилингът има регенериращ и възстановяващ ефект.

Терапия с гроздови джибри - методът, при който кожата става еластична и устойчива. Използват се гроздови джибри, дрожди от вино, мед и етерични масла. Тялото се загрява, всички вещества се абсорбират и насищат от кожата и й придават здраве и сила.

Масаж – приятна процедура с значително въздействие, при което в кожата се втрива масло, извлечено от гроздови люспи и семена. Е повдигнат тонус и благоприятно въздействие върху нервната система. Масажът повишава циркулацията на кръвта, изгаря мазнините, премахва на така наречената "портокалова кожа". Придава на кожата свеж и младежки вид.

Винена баня с естествени гроздови вина. Обикновено се ползва хидромасажната вана пълна с термална вода към която се добавя червено вино, гроздова Екстракт от семена и листа, различни други екстракти. Напарването в ароматна течност с лек приятен аромат оказва огромен лечебен ефект, тялото релаксира, почива, отмаря и се отпуска. Облекчава се стреса, стабилизира се кръвното налягане, кожата става копринена, гладка, мека.

Като цяло Винотерапията и всички процедури с вино дават невероятни резултати.Не случайно те са толкова популярни в западна Европа. Тепърва навлизат у нас, и стават все по-популярни. При всички процедура кожата се хидратира, става мека и гладка, целулита намаля или изчезва, появява здравословен блясък. Процедурите с вино са подходящи както за жени, така и за мъже Нищо чудно, че виното се нарича "еликсир на младостта".
Етикети: