Сравнение на стоманобетонни басейни и готови (композитни) басейни
Home
//
Новини
//
Сравнение на стоманобетонни басейни и готови (композитни) басейни

Това е важна статия за всички които са решили да построят басейн, но се колебаят какъв да бъде. В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на двата вида басейни.

Стоманобетонни басейни


Първо трябва да уточним какво имаме предвид стоманобетонен басейн. Това е басейн най-често вкопан в земята, чиято бетонова чаша (бетоново корито) е направена от армиран бетон. Облицовката е най-често някакъв вид плочки – стъклокерамични или клинкерни. Към басейна се изгражда шахта ( филтърно помещение) в което се намират филтрите, помпите, ел. таблото на басейна и друго оборудване според спецификата на басейна.


Композитни басейни


Под готови (композитни) басейни имаме предвид модулни басейни изработени от стъклопласт или полипропилен. В повечето случаи те също се вкопават в земята. При тях цяло (готово) корито се превозва до мястото на полагане, прави се изкоп и се вкопава в земята. В статията ще наричаме тези полипропиленови или стъклопластови басейни – готови (модулни) басейни.


СравненияЖивот на конструкцията1. Животът на конструкцията на един басейн. Строителите на готови басейни твърдят, че басейните им имат живот 50 години, звучи добре, но на практика тези басейни са съвсем нови на пазара, едва от 10-20 години, така че все още няма доказателства да издържат толкова време. От друга страна, на стоманобетонните басейни (накратко бетонни басейни) строителите дават 30 години живот, но тези стойности са много занижени. Много басейни построени 60-те и 70-те години функционират още напълно нормално в наши дни.

Необходимост от ремонт2. Вторият критерии по който ще сравним басейните е необходимостта им от основен ремонт. Производителите на композитните басейни казват, че това е необходимо едва след 30 години, но има много “но-та“ и практиката показва че това се случва доста по-рано, още към 10-тата година. При бетоновите басейни необходимостта от основен ремонт до голяма степен зависи от качеството на строителство на басейна, ако бъде построен както трябва, спазвайки се всички правила, с качествени материали, основен ремонт може да не се наложи. Под „ основен ремонт“ не включваме подмяна на част от облицовката.

Време за построяване3. Време за построяване. При модулните басейни има доста по-малко и леки строителни работи. Необходимо е да се направи изкоп, тънка подложка от армиран бетон върху която се поставя готовото корито. Всичко това отнема до 7-10 дни. Безспорно бетонните басейни изискват доста по-тежки строителни дейности – прави се изкоп, изолация, кофраж, излизва се армиран бетон, нанася се хидроизолация и се облицова. Всичко това се извършва в рамките на месец-два. Факт е, че бетонните басейни ще имаме много по-стабилна конструкция.

Качество на филтрация4. Качество на филтрация. От качествената филтрация на басейна до голяма степен зависи чистотата на водата в басейна, количеството необходими препарати за поддръжка, появата на водорасли и други микроорганизми, необходимостта от често механично почистване и т.н. При бетонните басейни скимерът се монтира срещу вливните дюзи, по този начин има добра хоризонтална филтрация. При повечето модулни басейни, с цел по-ниска цена, скимерът и дюзата са едни до други, което влошава филтрацията на басейна, а от там и качеството на водата. Поради застояването на водата, се образуват повече микроорганизми, налага се консумацията на повече препарати за басейни, често се предозират, което може да навреди на здравето на ползващите басейна.

Цена на басейна5. Стойност на басейна. За много хора цената на басейна е определяща за да направят избор. Хората предпочитат басейни на ниски цени, но за жалост в повечето случаи и качеството е ниско. Бетонните басейни са по-скъпи от модулните с около 30 %. За малки басейни тази разлика в цената не е голяма. Факт е, че всички хора с по-големи възможности, които искат да построят частен басейн в двора си избират стоманобетонните басейни. 95% от хотелите които имат малки или средни басейни са избрали стоманобетонните пред модулните. Разбира се всички големи басейни се изграждат от стоманобетон, поради невъзможността се превози корито с размери 12 на 25 метра.

Форма и дизайн6. Форма и дизайн. Готовите басейни имат разнообразие от готови форми с различни стандартни дълбочини, във всички случаи, независимо какво е покритието, то е син цвят. Стоманобетонните басейни могат да всякакви форми, размери, дълбочини. Изборът на облицовка е неограничено голям, както като материали, така и като цветове, цветни миксове, пана, фризове и др.

В заключение, предвид големия опит който имаме препоръчваме стоманобетонните басейни пред модулните. Приказката „ Не съм толкова богат, че да купувам евтино“ не е случайна. Често спестените пари по изграждането на басейна са необходими за последващи ремонти.

Етикети: