Какви препарати за басейн са ни нужни?
Home
//
Новини
//
Какви препарати за басейн са ни нужни?

Какви препарати за басейн са ни нужни?Химията не е силната страна на повечето хора, ето защо те се объркват когато трябва да поддържат водата в басейна си. Когато се сблъскат с стотиците видове препарати предлагани на пазара, объркването става още по-голямо. На външен вид подобни препарати, с еднакво име, но с различна концентрация и цена, комбинирани препарати или препарати с няколко различни действия, течни, гранулирани, на хапчета, изборът е огромен. Разбира се има вариант за цялостна поддръжка без препарати, но качествена система за дезинфекция не всеки може да си позволи, а евтините такива не вършат работа.

Какво ни е нужно, какви препарати трябва да ползваме, кои са основните препарати за басейни?
1 Тестер за основните показатели на водата.Най-важното нещо е измерването на Ph. Ако Ph не е в допустими граници, започва изобилен растеж на микроорганизми. Трябва да се измерва поне два пъти седмично и след проливни дъждове.

2. Препарат за понижаване или повишаване на Ph.


pH трябва да е в граници (7.0 - 7.4) Когато pH е извън нормалните граници, ефективността на активния хлор значително намалява.

3 Дезинфектант срещу гъбички и бактерии.


Това е хлор. В зависимост от вида на хлора се дозира и поставя в басейна по различен начин. Някои продукти се слагат в скимера, други се разреждат и наливат в басейна. Винаги следвайте инструкциите или се обърнете към специалист. Носете предпазни ръкавици.

4 Препарати против водорасли.При вече налични водорасли в басейна и за предотвратяване на появата на нови се използва алгицид. Обикновено водораслите мирно съжителстват с натриев хипохлорит, така че те трябва да бъдат унищожени отделно. Този препарат се нарича алгицид. Когато избирате алгицид, обърнете внимание на концентрацията му. Често производителите заблуждават потребителите като продават на ниска цена, но прекалено разредени продукти. Например на пазара има Алгицид 4 %, Алгицид 6 % и Алгицид 8 %.

5 КоагулантИзвестен още като флокулант или накратко флокс. Служи за избистряне на водата. Малките замърсявания които филтъра не може да пречисти замътняват водата в басейна. Флокса (коагулант) събира тези малки частици на по-големи групи. Тези по-големи замърсявания се утаяват по дъното и лесно се почистват с вакуум подочистачка. Необходимо е да ползвате флокс веднъж седмични или когато забележите че водата леко се замътва. Този препарат не е подходящ при басейни с картушен филтър.

Това са основните типове препарати за басейни които са необходими за поддръжката на водата.
Има комплексни препарати - две в едно, три в едно и дори четири в едно. Може да ползвате и тях, но наличието на pH понижител, коагулант и хлор като отделни продукти е задължително да присъстват в арсенала Ви от препарати за басейни. Все пак винаги може да Ви се наложи да коригирате само един параметър.

Други препарати които се предлагат са за почистване на петна в басейна, за почистване на водна линия, за зазимяване на басейни, за калциеви натрупвания и т.н. Не трябва да забравяме че грижата за басейна е от особено значение за нашето здраве и водата в него трябва да е винаги чиста и бистра. Съветваме ви да си водите дневник на басейна, в който да описвате какво, кога и в какви количества сте слагали, за да не се стига до прехлориране например.Правете промивка на филтъра поне веднъж седмично, ако басейна е натоварен, се налага и по-често.
Спазвайте правилата за боравене с препарати за басейни:


1. Никога не се смесват различни продукти и техни концентрати, защото може да стане химична реакция, която да освободи газ и да предизвика обгазяване
2. Трябва да се четат етикетите и стриктно да се спазват указанията за употреба на отделните препарати.
3. Количеството необходими препарати се изчислява на базата на обема на басейна. Ако се затруднявате, трябва да се обърнете към специалист.
4. Винаги се добавя продукт към вода, никога обратното.
5. Всички препарати се съхраняват на сухо и проветриво място без пряка слънчева светлина
6. Препаратите се съхраняват далеч от храни и напитки
7. Препаратите се съхраняват далеч от източници на топлина
8. Препаратите се съхраняват винаги в оригиналната си опаковка
10. Повечето продукти са вредни за растения и животни.
11. Да се избягва контакт с кожата, очите и облеклото. Да се носи предпазно облекло, ръкавици, очила.
13. Продуктите никога не се вдишват за да се определят какви са.
14. Някои препарати като хлора предизвикват алергии


Ако цялата поддръжка на басейните Ви се вижда трудоемка и неприятна, можем да ви предложим услугата „Чиста вода“ в която ще се наслаждавате на чист басейн без да полагате усилия. В услугата „Чиста вода“ се включва механично почистване на басейна, редовно тестване на показателите на водата, доставката и дозирането на препарати, техническа поддръжка и своевреммено реагиране при проблем. Цената се определя от големината на басейна, като има месечна такса.
Етикети: