Парна баня, турска баня и др.

Парна баня, турска баня и др.

»
»
Парна баня, турска баня и др.

Парни бани, Турски бани, Римски бани


СПА ДИЗАЙН БЪЛГАРИЯ предлага проектиране,  уникален и неповторим дизайн и 3Д визуализация,  цялостно изграждане, оборудване и облицоване на добри цени:
- Парна баня
- Турска баня (Хамам)
- Римска баня
- Билкова баня
- Египетска баня и др.

Може да се убедите като разгледате нашата ГАЛЕРИЯ.

Спазвайки стриктно правилата на работа, екипа ни от професионалисти работи за създаването  на нови и реконструкцията на стари спа съоръжения. Професионализмът, достъпната цена, качественото оборудване и желанието ни за работа прави Спа Дизайн България лидер в изграждането на Спа центрове.

Етапи на работа:

- Оформяне на  стени и ъгли на помещението за постигане на правилни геометрични форми, шпакловка, топлоизолация
- Водоплътна замазка с наклон към сифоните
- Изграждане на таван според типа помещение – тип свод, със звездно небе и т.н.
- Поставяне на пейки и/или анатомични лежанки и/или масажни легла
- Монтиране на необходимото оборудване ( парогенератор, омекотителна инсталация,  табло, отопление на пода, пейките и лежанките, осветление, поставяне на врати и други)
- Облицовка – еластифицирана хидроизолация, лепило, фугин, облицовъчен материал ( плочки стъклокерамика, мрамор, травертин и други)

Какво е парна баня?

От древни времена хората познават чудотворните свойства на топлата пара. Парни бани са ползвали древните гърци и римляни.

Парната баня е топло помещение с температура от 40-50°С и с голяма влажност. Посредством парогенератор, в помещението се впръсква пара. Таванът на класическата парна баня е тип „дъга“, така че кондензиралат пара да се стича по стените, а не да капе от тавана. В помещението има удобни пейки за сядане или анатомични лежанки. Най-често се облицоват от стъклокерамика, каменна мозайка и др. Въпреки високата влажност на въздуха, в парната баня се диша лесно защото парата не е суха и не гори дихателните пътища.

Предимства на парната баня

Престоят в нея засилва имунната система, подобрява обмяната на веществата и еластичноста на мускулите. Подходща е след тренировка. Порите се отварят и почистват, тялото се чувста отпочинало. В парната баня могат да се впръскват различни аромати или соли, които са подходящи за белите дробове и дихателните пътища. Парна баня облекчава симптомите на артрит , ревматизмът , болки в ставите, болки и напрежение в мускулите. Обилното изпотяване е идеалният начин да се поддържа здрава кожа, то почиства по-добре от сапун и вода. Това се потвърждава от всеки дерматолог. Парната баня стимулира притока на кръв към кожата, отваря порите. Отмива мъртвите кожни клетки и изхвърля токсините. Парната баня не е подходяща за хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания, бременни жени.

Какво е турска баня (хамам)?

Думата “Hamam“ произлиза от арабски „Ham” и означава топло. Турската баня представлява просторно помещение за напарване с пейки и курни, с красив дизайн, мека приглушена светлина, таван във формата на купол и помещение за масаж в което теляк (масажист) прави отпускащ масаж с пяна, натрива тялото със сапун и т.н. В днешно време често тези две помещения се съчетават в едно. Подът и пейките се подгряват. Температурата е около 40-50°С, което прави турската баня подходяща за хора които не понасят високи температури.

Предимства на турската баня

Действието на турска баня върху тялото е преди всичко релаксиращо. Така че най-важният ефект, който има хамама е успокояване на нервната система. След посещение на турска баня се наблюдава подобряване на съня и общото състояние на тялото, намаляне на тревожността и повишаване на настроението.

Хамам масажът ефективно почиства кожата, стимулира регенерацията на кожата и обмяната на веществата, забавя стареенето на кожата, а маслиновото масло, което е неразделна част от процедурата, овлажнява и подхранва.

Един от най-полезните ефекти на турска баня може да се нарече ускоряване на обмяната на веществата, което помага за намаляване на теглото.

Турската баня нежно, внимателно и дълбоко затопля мускулите и ставите. Така посещението помага да се отпуснете след тренировка и има силно положително въздействие при възстановяване от контузия.

Турската баня е най-щадяща от всички видове бани, но въпреки това трябва да се избягва от хора със сърдечно-съдови заболявания и възпалявания на вътрешни органи.


Какво е римска баня?

Известните римски терми наподобяват днешните спа центрове. Те са били големи постройки със много помещения за различни цели. Много чести в съвременния спа център се срещат помещения и процедури от римската баня:

Аподитериум

Аподитериума предотвратява съблекалня с пейки където посетители се събличали и оставяли дрехите и вещите се. По-заможните били придружавани от собствени роби, които им носели багажа.

Калдариум

Калидариум е стая с висок таван и плитък басейн с гореща вода. Помещението е топло и влажно.

Палестра

Палестрата е  помещение за физическо натоварване чрез упражнения, бягане игри с топка, фехтовка и др. Така оргазнизмът се загрявал и се подобрявало кръвообръщението.

Тепидариум

Тепидариумът е затоплено помещение за къпане и измиване. Тук римляните сами или с помощта на робите си втривали в кожата си ароматни масла и после я изчетквали с четка. В тепидариума се извършвали масажи, лечебни процедури, депилация. След това посетителите се отправяли към басейните с топла минерална вода, където обичали да престояват продължително време. Температурата в тепидариума е близка до температурата на човешкото тяло, а влажността 35 - 45 %, не се натоварва сърдечно - съдовата система. Тепидариумът често се използва за почивка и релаксация

Фригидарий

Фригидарий е студена стая с топли басейни, които били посещавани след парна баня. В фригидариума имало специална програма с артисти, танцьори, музиканти, поети и др. Пиело се вино и се похапвало.

Лакониум

Лакониум е римска сауна, след ползването и римляните се насочвали към фригидариума. Температурата в лакониума достига 70 градуса, влажността 35-40%. Препоръчва се престой до 20 минути, след което да се почива половин час.

Какво е Расул - Египетска баня?Египетската баня е вид парна баня с ниска влажност. Това е приятно затоплена здравословна баня за къпане и нанасяне на лековита кал, пръст, билкови екстракти върху кожата. По време на съхнене от калта, кожата интензивно се освобождава от токсини. След това банята постепенно се изпълва с пара и екстракти от ароматни треви, влажността на въздуха се увеличава и калта отново се овлажнява, след което се измива. Калолечението е много популярно в България.
Температурата на помещението е 35-40 градуса, влажността варира според процедурата (50 - 100%). Процедурите продължават половин - един чаа. Подобни процедури се препоръчват два пъти месечно.