Сауни

СауниСпа Дизайн България има дългогодишен опит в изграждането, оборудването и облицоването на различни видове сауни:

- Финландска сауна
- Арома сауна
- Билкова сауна
- Руска сауна (руска баня)
- Ловна (тиролска) сауна
- Био сауна
- Инфрачервена сауна

Как да поръчате сауна?


- Свържете се с нас по телефон 0878 333 888, пишете  ни на имейл: office@spadesign.bg или използвайте формата за контакт вдясно
- След уточняване на подробностите, ще ви дадем скица с изобразена сауна на която ще може да видите как ще изглежда тя - форма, размери, разположение на пейките, вратата и печката
- При одобрена оферта, ще имате сауна на добра цена в рамките на няколко работни дни.
За разлика от готовите модулни сауни - тази може да бъде с всякакви размери и форми- квадратна, правоъгълна трапецовидна и т.н. Сауна може да се направи във всеки килер, склад, баня, мокро помещение или др.

Как се изгражда сауна?

Процесът на изграждане на сауната минава през следните етапи:

- Изграждане на конструкция - Прави се стабилна носеща конструкция изградена с бичмета със сечение 4,5/4,5см за стени и таван на сауната. Тя е стабилна основа за закрепване на ламперията.

- Поставяне на изолация – Изолацията на стените и тавана е с минерална вата с дебелина 4,5 см. (на тавана има допълнителен втори слой вата) и фолио за предотвратяване на температурни загуби и осигуряване на бързо затопляне на помещението до избраната температура.

- Ламперия – тя се закрепя върху стабилната основа. Подходящ дървен материал за облицовка са амурската сребърна липа, бял бор, хемлок, термоцаспен, смърч и др.

- Изграждане на пейки – Пейките се правят от абачи ( с изключително слабо топлоотдаване) – комфортни за седене. Разстояние между летвите за спомагане движението на въздуха в помещението. Широчината на пейките е около петдесет сантиметра, но може да варира според желанието на клиента. Облегалките също са изработени от абачи.

- Оборудване - Монтират се печка за сауна и контролен панел за външно управление, на пода задължително има дървена скара. За безопасността на ползващите сауната, около печката се изгражда декоративна предпазна решетка. Сауната се оборудва с термометър за следене на температурата и хигрометър за следене на влажността, пясъчен часовник, осветление, възглавнички за сауна изработени от абачи, дървено ведро и дървен черпак, врата от закалено стъкло отваряща се задължително навън.

Сауни - полезна информация

Как да използвате сауната правилно.

При правилно ползване, сауната е изключително полезна за човешкия организъм. Препоръчително е да се направят три сеанса по около петнадесет минути, ако ползвате сауната за първи път, достатъчни са и десет минути. Дългият престой в сауната може да представлява сериозна опасност за Вашето здраве. Повишаването на телесната температура може да доведе до топлинно изтощение, сърцебиене, световъртеж, топлинен удар и дехидратация.
След всяко излизане от сауната е необходимо тялото да се охлади, като си вземете студен душ, влезете в студен басейн или да влезете в студено помещение ( ледена стая). През зимата може просто да излезете навън.
Препоръчително е да се направят 3 сеанса на загряване в сауната и последващо охлаждане.
Повечето сауни имат инструкции до вратата как се ползват, но ако няма такава информация, може да попитате персоналът на спа центърът.

Кога ползването на сауна е противопоказно.

Ползването на сауна не е препоръчителна за деца и бременни жени, възрастни страдащи от хипертония, сърдечна аритмия, сърдечна недостатъчност, скоро прекаран инфаркт и др. Ако приемате силни лекарства, посъветвайте се с Вашия лекар дали е удачно да ползвате сауна.

Съвети при ползване на сауна.

Пийте повече вода – две , три чаши след ползване на сауната. Не употребявайте алкохол преди, по време на и след сауна. Ползвайте кърпа върху която да лягате. Ако имате дълга коса, добре е да ползвате шапка или хавлия за косата си, понеже горещият сух въздух може да я увреди. Не взимайте предмети като телефон, таблет и др. които могат да бъдат повредени от високата температура в сауната. Свалете всички метални бижута и аксесоари.

Видове сауни

Финландска сауна

Финландска сауна

Традиционната финландска сауна е толкова популярна във Финландия, че всичко собственици на къщи и вили извън града имат сауна в двора. Също така, повече от половината живущи в апартаменти имат сауна в дома си. Финландската сауна се характеризира с много висока температура и ниска влажност. Температурата достига до 100 °С. Затоплянето става с електрически печки или печки на дърва. След сауната следва охлаждаща процедура. Финландците, подобно на руснаците са скачали голи в ледено студено езеро или лягат във снега. В днешно време за охлаждане се използват контрастни душове, студени басейни, ледени стаи с температура около 5 градуса, изкуствени снежни кабини и др. В сауната има пейки, разположени на 2 или 3 нива, като колкото по-високо е пейката, толкова по- висока е температурата. Разликата между двете нива на пейките е около 5-7 градуса. Сауните се облицоват с различни видове дървесина – смърч, липа, бял бор, хемлок, кедър, термо аспен и други. Високите температури във Финландската сауна повишават температурата на кожата с 10 градуса, а температурата на тялото с 3 градуса, което стимулира имунната система да произвежда повече бели кръвни телца. Повишаването на температурата убива нежеланите бактерии и вируси. Това може да се постигне само във Финландската сауна и руската баня. Чрез обилно потене, тялото се освобождава от натрупаните с времето токсини, кожата става мека, гладка и еластична, подобрява се обмяната на веществата и метаболизма. Финландската сауна не е подходяща за бременни жени, деца, много възрастни хора, хора страдащи от сериозни заболявания. Най-добре е да се посъветвате с лекар, дали е подходящо за Вас да ползвате сауна.

Арома сауна

Арома сауна

Сауната има терапевтично влияние върху хората благодарение на ароматите. Температурата в помещението  е около 70 градуса, влажността 30 - 40%. Вдишването на лавандула, смирна или евкалиптова есенция е препоръчително за прочистване на белите дробове и дихателните пътища.  Прочетете какви аромати се препоръчват за при различни заболявания.  Времето на един сеанс в арома сауната е 10 – 20 минуни, като се препоръчва да се направят поне 2 -3 сеанса

Билкова сауна

Билковата сауна е разновидност на арома сауната, но вместо аромати се използват различни билки и треви. При нагряване, билките освобождават полезни вещества, които при вдишване се отразят благотворно и лечебно на организма, кожата, косата и т.н. За да се насити въздуха с изпаренията от билките, е необходимо сауната да работи поне 45 минути преди да се ползва.

Руска баня (сауна)

Руска баня (сауна)

Известна още с името парилка, тя не може да се сравнява нито с азиатската, нито с европейската баня. В оригиналната руска баня има печка на дърва, която нагрява камъни с голям коефициент на задържане на топлина, които затоплят помещението. В днешно време, за руската баня, често се използват електрически печки. След като камъните се нагреят достатъчно, те се поливат с вода и се образува пара. Брезова или дъбова метличка се използва за нанасяне на удари по напарените тела на ползващите банята. Руската баня се характеризира с много висока температура – до 95 °С и много висока влажност – до 90 %. Препоръчителният престой е не повече от 15 минути, два – три сеанса, с 10 – 15 минутни почивки. За облицовка на руската баня е подходяща дървесина като амурската сребърна липа, заради лечебно-терапевтичните свойства на дървото при нагряване и добрите характеристики на дървото . Амурската сребърна липа е здрава и устойчива на гниене и влага, има ниска плътност, поради което и не се нагрява, напуква и деформира.

Ловна сауна ( Тиролска сауна)

Ловната (наричана още тиролска или планинска сауна) е характерна с това , че нагретите камъни се поставят в меден съд и се заливат с вода, в следствие на което се отделят микроелементи с изпарената пара. Смята се, че това е и една от причините тиролските ловци да са толкова здрави и издръжливи. В тиролската сауна температурата достига 65ºС, правят се 2-3 сеанса по 20 минути

Биосауна / Biosauna

Био сауна

Био сауната  комбинира умерено горещ въздух (40 -  55 ° C) и висока влажност (45-55%). Процедурите в био сауната са много приятни и щадящи в сравнение с Финландската сауна и руската баня. В Био сауната се комбинират съвременните цветотерапия,  звукотерапия и екологично чисти минерали. Цветотерапията, посредством различни цветове влияе  само на тялото, но и на духа. Кои цветове  за какво помагат, може да намерите в статията  Цветотерапия.  Какво е звукотерапия и кога се препоръчва, може да прочетете в  Музикотерапия. Процедурите в био сауната засилват имунитета, стимулират метаболизма, намалят стреса, действат релаксиращо и успокоително.  Както всички сауни,  така и биосауната не се препоръчва за бременни жени,  хора с глаукома, епилепсия, остиосинтеза и т.н.

Инфрачервена сауна

Инфрачервената сауна се назовава по много начини – инфрачервена кабина, инфра сауна или ИЧ сауна. Помещението не се затопля посредством печка с камъни, а от излъчватели на инфрачервени лъчи. Инфра сауната, също като другите сауни има благоприятен ефект върху тялото на човек, но поради по-ниската температура и влажност от финландската сауна е много по-щадяща и е предпочитана от по-възрастни хора, хора страдащи от сърдечни проблеми, артрит, екземи, хронична умора и др. Сеансите са приятни, без да натоварват сърцето, могат да се практикуват дори ежедневно. Инфрачервените лъчи проникват на 6-7 см под кожата, ускоряват метаболизма, лимфния поток и стимулират имунната система. ИЧ вълни за безопасни и нищо общо с микровълновите вълни и рентгеновите лъчи. За облицовка на инфрачервени сауни са подходящи кедър, бреза, липа и други.